Kinderschoenen

Gaan de klachten niet over? Ga naar een podotherapeut.

Kinderschoenen

De eerste schoentjes (0-2 jaar)

In de leeftijd van 0 tot 2 jaar zijn alle botstructuren in de kindervoet nog niet aanwezig. Ook werken de voet- en beenspieren nog niet optimaal. Schoenen zijn in deze fase, nog niet nodig: Het bewegen de voetjes of lopen op blote voeten of op sokjes (met antislip) helpt de voeten en spieren normaal te groeien en kracht te ontwikkelen.

 

Pas als een kind zonder steun goed zelfstandig kan lopen kunnen de eerste echte schoenen worden gekocht. De eerste schoenen moeten zo soepel mogelijk en niet al te zwaar zijn. Het is erg belangrijk dat schoenen goed passen. Ze moeten ruim genoeg zijn voor de ontwikkeling van de voet in de lengte en breedte. Een kind moet zijn tenen kunnen spreiden, buigen en bewegen. Natuurlijke materialen als leer en een niet al te gladde zool verdienen de voorkeur.

Schoenen vanaf peuterleeftijd (vanaf ongeveer 2 jaar)

Vanaf een jaar of 2 wordt het belangrijk dat de schoen steun gaat bieden. Kies dan voor een schoen met een stevig contrefort, een goede wreefsluiting in de vorm van een veter- en/of klittenbandsluiting en een stevige loopzool die ter hoogte van de bal van de voet kan buigen. Wanneer je voor een te stijve loopzool kiest, zal een kind makkelijker kunnen vallen.

 

Ook hier geldt dan een schoen voldoende ruimte moet bieden aan de voet, zorg ervoor dat er bij aankoop van de schoen ongeveer een duimbreedte ruimte ter hoogte van de langste teen aanwezig is (circa 1 tot 1,5 centimeter). Niet alleen de lengte maar ook de breedte van de schoen is erg belangrijk.

 

Kinderen melden vaak niet dat hun schoenen te klein zijn. Het is verstandig regelmatig te controleren of er nog voldoende ruimte in de schoen aanwezig is, zodat je op tijd merkt dat de schoen te klein is geworden.

Rubberlaarzen en gympen

Elk kind vind het geweldig om eens lekker door de plassen te kunnen stampen. Rubberlaarzen bieden echter geen houvast aan de voet. Het is dan ook niet verstandig uw kind te vaak regenlaarzen te laten dragen. Gympen kunnen daarentegen wel een fijne schoen zijn indien zij een stevige hiel hebben, een flexibele zool en zijn gemaakt zijn van ademend materiaal.

Wilt u een afspraak maken?

Voor het maken van een afspraak zijn wij alléén telefonisch bereikbaar. Het secretariaat is bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.30 uur op het telefoonnummer: 010-455 77 55. Bij uw bezoek dient u naast een geldig identiteitsbewijs een verwijzing van uw behandelend arts mee te nemen. Wanneer u geen verwijzing heeft en u op eigen initiatief komt, vragen wij u bij het eerste bezoek naast het identiteitsbewijs, een ingevuld en ondertekend formulier Directe Toegankelijkheid Podotherapie mee te nemen. Dit geldt ook wanneer u in het verleden bij ons bent geweest en dit meer dan een jaar geleden is.