Maakt u zich zorgen over de voeten of benen van uw kind, maar weet u niet zeker of u een afspraak moet maken? Hieronder hebben vindt u een overzicht gemaakt van een normale ontwikkeling van de kindervoet.
In de leeftijd van 0 tot 2 jaar zijn alle botstructuren in de kindervoet nog niet aanwezig. Ook werken de voet- en beenspieren nog niet optimaal. Een baby ‘traint’ de voet- en beenspieren door te trappelen met de voeten. De voet ziet er nog wat ‘plat’ uit omdat er een vetkussentje onder aanwezig is. In de eerste jaren verdwijnt dit vetkussentje, waardoor er langzaam een voetholte ontstaat. In deze fase zal het kind de eerste stapjes maken (10-18 maanden). Het zetten van de eerste stapjes gaat meestal vanzelf. Het kind zal gaan staan en lopen wanneer de voet- en beenspieren hier klaar voor zijn. Het is daarom belangrijk om dit proces niet te forceren. Schoenen zijn in deze fase binnenshuis niet nodig: het lopen op blote voeten of op sokjes helpt de voeten en spieren normaal te groeien en kracht te ontwikkelen. Buitenshuis zullen de voeten natuurlijk wel met schoentjes beschermd moeten worden.
In de leeftijd van 2 tot 6 kan de stand van de benen door het staan en lopen geleidelijk veranderen van een O-stand naar een X-stand. Ook zijn de voeten van een kind vaak nog ‘plat’. Dit trekt in de meeste gevallen bij wanneer het zesde levensjaar gepasseerd is. In deze leeftijdsfase ontwikkelt de kindervoet zich voortdurend. Het is daarom raadzaam om de maat van de schoenen en sokken iedere twee tot drie maanden te controleren. Het kan nodig zijn deze te vervangen, om zo de voeten de mogelijkheid te geven goed te groeien. Wanneer u merkt dat het ene been meer naar binnen staat dan het andere been of de ene voet platter is dan de andere voet, wordt dit als afwijkend gezien.
Wanneer een kind tussen de 6 en 8 jaar oud is, vermindert de X-stand van de benen en ontstaat er een rechte stand van de voeten. Ook tijdens deze fase geldt dat, wanneer u verschil in vorm, stand of bewegen tussen links en rechts ziet, dit als afwijkend gezien mag worden.
De kindervoet is in de groei en daarom kwetsbaar. De ontwikkeling van de kindervoet is een proces dat soms extra hulp nodig heeft. Wist u bijvoorbeeld dat de groeisnelheid van de kindervoet tot het vierde jaar ligt op maar liefst één schoenmaat per 4 maanden? Heel belangrijk dus om de ontwikkeling goed te volgen en de klachten van uw kind serieus te nemen.
Kindervoeten zijn steeds aan veranderingen onderhevig en moeten gedurende het hele leven het lichaamsgewicht gaan dragen. Veel voetproblemen bij volwassenen vinden hun oorsprong in de kindertijd of zijn aangeboren. Het negeren van ongezonde kindervoeten kan later klachten in andere delen van het lichaam veroorzaken, zoals in de benen of rug.
Voor het maken van een afspraak zijn wij alléén telefonisch bereikbaar. Het secretariaat is bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.30 uur op het telefoonnummer: 010-455 77 55. Bij uw bezoek dient u naast een geldig identiteitsbewijs een verwijzing van uw behandelend arts mee te nemen. Wanneer u geen verwijzing heeft en u op eigen initiatief komt, vragen wij u bij het eerste bezoek naast het identiteitsbewijs, een ingevuld en ondertekend formulier Directe Toegankelijkheid Podotherapie mee te nemen. Dit geldt ook wanneer u in het verleden bij ons bent geweest en dit meer dan een jaar geleden is.