Veel voorkomende klachten bij kinderen

Gaan de klachten niet over? Ga naar een podotherapeut.

Veel voorkomende klachten bij kinderen

Hielpijn bij kinderen - Morbus Sever

Morbus Sever is een aandoening waarbij de groeischijf van het hielbeen geïrriteerd raakt. Doorgaans ontstaat deze klacht tussen het 8e en 13e levensjaar, omdat op dat moment de meeste groei plaatsvindt. Morbus Sever komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. De hiel kan aan een of aan beide voeten pijnlijk zijn. De pijnklacht wordt vaak verward met achillespeesklachten.

 

Symptomen

De pijn bevindt zich op de achterzijde van het hielbeen tijdens en na het sporten of wandelen. De pijn is een stekende of zeurende pijn en trekt vaak weg bij rust. Morbus Sever komt alleen voor bij kinderen die in de groeifase zitten.

 

Oorzaken

Tijdens de groei is de groeischijf achter op het hielbeen van de voet kwetsbaar. Wanneer de voet veel belast wordt door veel te sporten, spelen of lopen kan deze groeischijf geïrriteerd raken. Bij een afwijkende voetstand, zoals het naar binnen toe kantelen van de voet, kan Morbus Sever sneller ontwikkelen. In sommige gevallen kan de pijnklacht ontstaan na een ongeluk.

 

Therapie

Pijnklachten bij Morbus Sever gaan meestal vanzelf over wanneer het kind uit de grootste groeifase is. Het is belangrijk om rust te houden, maar dat is niet altijd makkelijk voor kinderen. De podotherapeut kan daarom tot de grootste groeifase voorbij is podotherapeutische zolen maken. Deze zolen ontlasten het hielbeen en corrigeren een eventuele afwijkende stand van de voet. Rekoefeningen van de achillespees en het dragen van goede, stevige schoenen met een dempende zool kunnen daarnaast ook verlichting geven. Indien nodig zal aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

Kniepijn bij kinderen – Osgood Schlatter

Osgood Schlatter is een aandoening net onder de knieschijf, waar de kniepees zijn aanhechting (tuberositas tibae) op het onderbeen heeft. Tijdens de groei transformeert het kraakbeen van het tuberositas tibae grotendeels tot botweefsel. In dit proces is de tuberositas tibiae kwetsbaar. Herhaaldelijke trekkrachten op de kwetsbare tuberositas tibiae kunnen leiden tot het ontwikkelen van Osgood-Schlatter. Osgood Schlatter komt vooral tot uiting bij kinderen die in hun groeispurt een sport beoefenen. De klachten komen voornamelijk voor in de leeftijdscategorie 8 tot 15 jaar en hangt nauw samen met de groei van het kind. Meisjes zijn eerder in de groei dan jongens en ontwikkelen deze klachten al op een leeftijd tussen de 8 en 12 jaar oud. Bij jongens komt deze aandoening meestal voor op een leeftijd tussen de 12 en 15 jaar. Het is niet ongewoon dat de aandoening zich in beide knieën voordoet.

 

Symptomen

De symptomen bestaan uit een zeurend gevoel of zelfs lokale pijn. De jeugdige sporter ervaart de pijn op de plaats waar de kniepees aan het scheenbeen hecht. In de acute fase kan de pijn zich over een groter gebied uitspreiden en wordt de pijn continu gevoeld. Afhankelijk van de ernst kan er ook een lokale zwelling optreden. Over het algemeen verergeren de klachten na of tijdens het sporten, hurken, knielen en springen. Bovendien provoceer je de klachten door het been tegen weerstand te strekken.

 

Oorzaken

Door sporten ontstaan herhaaldelijk trekkrachten op de voorste dijbeenspier en de kniepees. De kniepees trekt op zijn beurt aan de aanhechtingsplaats aan het scheenbeen. Bij kinderen in de groeispurt groeien de botten sneller dan de pezen en spieren. Daardoor ontstaat bij groeiende kinderen extra spanning op de aanhechtingsplaats. Dit geeft pijn en kan een ontstekingsreactie veroorzaken. Bij herstel kan er extra botgroei ontstaan, waardoor een botuitsteeksel onder de knie verschijnt. Bij een afwijkende stand van de voet en/of knie al dan niet in combinatie met een afwijkend looppatroon, kan Osgood Schlatter sneller ontwikkelen.

 

Therapie

Pijnklachten bij Osgood Schlatter gaan meestal vanzelf over, wanneer het kind uit de grootste groeifase is. Het is belangrijk om rust te houden, maar dat is niet altijd makkelijk voor kinderen. De podotherapeut kan daarom tot de grootste groeifase voorbij is podotherapeutische zolen maken. Deze zolen zorgen voor reductie van de spanning op het tuberositas tibiae door de stand en bewegingen van de voeten verbeteren. Rekoefeningen van de hamstrings en het dragen van goede, stevige schoenen met een dempende zool kunnen daarnaast ook verlichting geven. Indien nodig zal aanvullend fysiotherapie worden geadviseerd.

 

Bronvermelding: OptimaalSporten.nl

Wilt u een afspraak maken?

Voor het maken van een afspraak zijn wij alléén telefonisch bereikbaar. Het secretariaat is bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.30 uur op het telefoonnummer: 010-455 77 55. Bij uw bezoek dient u naast een geldig identiteitsbewijs een verwijzing van uw behandelend arts mee te nemen. Wanneer u geen verwijzing heeft en u op eigen initiatief komt, vragen wij u bij het eerste bezoek naast het identiteitsbewijs, een ingevuld en ondertekend formulier Directe Toegankelijkheid Podotherapie mee te nemen. Dit geldt ook wanneer u in het verleden bij ons bent geweest en dit meer dan een jaar geleden is.