Dagelijkse voetcontrole

Diabetes en een diabetische voet?

Dagelijkse controle van de voeten en schoenen

Wanneer er sprake is van een diabetische voet, dan is er een verhoogd risico op wondjes en genezen deze wondjes vaak langzamer. Voorkomen is beter dan genezen: een korte, dagelijkse controle van voeten en schoenen kan daarbij helpen.
Algemene tips bij het uitvoeren van een voetcontrole:
  • Probeer voor de controle altijd een vast moment op de dag aan te houden.
  • Zorg dat u uw voeten goed kan bekijken: de bovenkant, de onderkant, maar ook tussen de tenen. Gebruik zo nodig een handspiegel of een vergrootglas.
  • Wanneer u zelf de voeten niet kan bekijken, door bijvoorbeeld een slecht gezichtsvermogen, vraag dit dan aan familie of vrienden. Het is erg belangrijk!
  • Inspecteer iedere dag uw voeten om ‘vreemde’ plekjes op te sporen, denk hierbij aan wondjes, kloven, blaren, verkleuringen van de huid (blauw, roodheid) of veranderingen aan de teennagels.
  • Bel bij twijfel altijd uw podotherapeut. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30-17.30 uur op het telefoonnummer 010 – 455 77 55. Geef aan dat u diabeet bent en dat u een plekje aan uw voeten hebt, dat u niet vertrouwd. De secretaresse zal een afspraak op korte termijn voor u inplannen of zal zorgen dat de podotherapeut u terugbelt.
  • Is de voet rood, dik en warm, al dan niet met koorts, dan altijd uw huisarts of huisartsenpost bellen.
  • In alle gevallen geldt: U kunt beter één keer te veel laten controleren, dan één keer te weinig.

Wilt u een afspraak maken?

Voor het maken van een afspraak zijn wij alléén telefonisch bereikbaar. Het secretariaat is bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.30 uur op het telefoonnummer: 010-455 77 55. Bij uw bezoek dient u naast een geldig identiteitsbewijs een verwijzing van uw behandelend arts mee te nemen. Wanneer u geen verwijzing heeft en u op eigen initiatief komt, vragen wij u bij het eerste bezoek naast het identiteitsbewijs, een ingevuld en ondertekend formulier Directe Toegankelijkheid Podotherapie mee te nemen. Dit geldt ook wanneer u in het verleden bij ons bent geweest en dit meer dan een jaar geleden is.