Veelgestelde vragen

Gaan de klachten niet over? Ga naar een podotherapeut.

De meest voorkomende vragen over voetklachten en voetblessures

Er zijn verschillende locaties, kan ik overal voor elke klacht terecht?

Podotherapie Rotterdam heeft zijn hoofdlocatie in GC Lage Land, aan de Blondeelstraat 15. Hier hebben we de beschikking over twee spreekkamers en een werkplaats waar de podotherapeutische therapieën in eigen beheer vervaardigd worden. U kunt hier voor terecht voor alle mogelijke podotherapeutische behandelingen en aanpassingen aan de podotherapeutische therapieën kunnen direct uitgevoerd worden.

 

Daarnaast houden we spreekuur in GC Zevenkamp, GC Nesselande en MSC Sparta Rotterdam. Alle benodigde apparatuur is op locatie aanwezig. Over het algemeen kunnen de therapieën ook ter plaatsen afgeleverd worden. Controle van de zolen en ortheses zijn mogelijk, alleen zijn we daar niet in de gelegenheid een eventuele aanpassing voor u te realiseren. Dit betekent dat we de zolen of ortheses moeten innemen en op een later moment op de hooflocatie moeten aanpassen en dat u uw therapie een aantal dagen kwijt bent.

 

Instrumentele behandelingen zijn alleen mogelijk op de hoofdlocatie.

Uw team bestaat uit meerdere podotherapeuten. Krijg ik wel altijd dezelfde behandelaar?

Wij hechten veel waarde aan de relatie die u met uw zorgverlener heeft. Wij proberen er dan ook voor te zorgen dat u altijd een vaste behandelaar krijgt. Het kan echter voorkomen dat u, door ziekte of afwezigheid van een podotherapeut, een andere (tijdelijke) behandelaar krijgt. Dit doen wij alleen zodat er niet in uw planning geschoven hoeft te worden. Deze podotherapeut beschikt over al uw behandelinformatie en geeft u dezelfde kwalitatieve zorg als uw vaste podotherapeut. Ook in acute spoedsituaties kan er, in overleg met u, worden gekozen voor een andere behandelaar, omdat deze eerder tijd voor u heeft.

Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een podoloog/podo-osturaaltherapeut/podokinesioloog?

Een podotherapeut is een door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wettelijk erkende en beschermde titel. Een podotherapeut staat genoteerd in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG), artikel 34. Een podotherapeut is in het bezit van een hbo-bachelor degree, verkregen na het volgen van een 4 jarige hbo-opleiding. De titel podoloog, (register)podoloog, podo-posturaaltherapeut of podokinesioloog is niet wettelijk erkend door het ministerie van VWS, het wordt een vrij beroep genoemd en valt onder het ministerie van Economische zaken. Dit betekent dat iedereen deze titel mag dragen. Vaak hebben deze beroepsbeoefenaren wel een gedegen opleiding of cursus gevolgd. Het kan echter ook voorkomen dat iemand die bijv. in een schoenwinkel werkt, zonder veel kennis zich podoloog noemt.

Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een voetverzorg(st)er/ pedicure?

Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten en klachten die voortkomen uit een afwijkende voetstand en/of looppatroon. Een voetverzorg(st)er of een pedicure verzorgt en verwent uw voeten door bijvoorbeeld eelt te verwijderen en nagels te knippen. Er zijn ook pedicures die gespecialiseerd zijn in het behandelen van voeten van mensen met diabetes mellitus of reuma. Een podotherapeut verzorgt de voeten niet, maar zoekt naar de oorzaak van de pijn en komt vervolgens met een oplossende behandeling.

Verricht een podotherapeut ook pedicurebehandelingen?

Alleen als een pedicure een bepaalde behandeling niet meer kan, durft of mag uitvoeren, zal een podotherapeut de behandeling overnemen.

Meet een podotherapeut ook steunkousen aan?

Nee, hiervoor moet u naar een leverancier van elastische kousen. Dit gaat overigens altijd via een arts of specialist.

Wanneer hebben patiënten een doorverwijzing nodig van de huisarts?

Heeft u één of meer vragen van het screeningsformulier voor directe toegankelijkheid podotherapie met ‘Ja’ moeten beantwoorden, dan heeft u een verwijzing van uw (huis)arts nodig. Wanneer u alle vragen op het screeningsformulier met ‘Nee’ heeft kunnen beantwoorden, volstaat dit formulier en verzoeken wij u vriendelijk dit formulier ondertekend mee te nemen naar uw afspraak.

Van wie ontvang ik de nota?

De administratieve afhandeling van de nota’s van Podotherapie Rotterdam zijn uitbesteed aan Infomedics. Infomedics zal de rekeningen namens het team verzenden en is tevens belast met de inning ervan. Hierdoor kunnen de podotherapeuten meer tijd besteden aan de onderzoeken en behandelingen.

Wat staat er op mijn nota?

Op uw nota, die u via Infomedics ontvangt, vindt u een korte omschrijving van uw behandeling. Zij zullen uw rekening rechtstreeks declareren bij uw zorgverzekering. Dit betekent dat u alleen nog maar een nota via Infomedics zult ontvangen voor dat deel van de nota waarvoor u geen aanspraak meer kunt maken op uw vergoeding binnen het aanvullende pakket van uw zorgverzekering. Mocht u geen aanvullend pakket hebben, dan ontvangt u via Infomedics een nota voor het totaalbedrag van uw behandeling. Deze nieuwe wijze van nota-afhandeling geldt voor de meeste zorgverzekeraars; enkele zorgverzekeraars vormen hier helaas nog een uitzondering op. Bent u verzekerd bij deze zorgverzekeraars, dan ontvangt u een nota voor het totaalbedrag van uw behandeling. Deze nota kunt u daarna zelf indienen bij de desbetreffende zorgverzekeraar.

Ik heb een vraag over mijn nota. Hoe kan ik Infomedics bereiken?

Via de website: www.infomedics.nl

Of telefonisch van maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur op het nummer 036 – 2031900.

Wordt podotherapie vergoed?

De vergoedingen voor podotherapie verschillen per zorgverzekering. De meeste verzekeraars vergoeden podotherapie geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering. U kunt dit nakijken in uw polis of navragen bij uw verzekeraar. Voor een overzicht van de vergoedingen kunt u ook naar de de website www.podotherapie.nl. Onder vergoedingen vindt u meer informatie per zorgverzekeraar.

Hoe lang gaan een paar podotherapeutische zolen mee?

Hoe lang een podotherapeutische zolen meegaan, hangt af van de intensiteit en de omstandigheden van het gebruik. Ook de mate waarin u transpireert, de hardheid van de materialen die zijn gebruikt en het gewicht dat op de zolen rust beïnvloeden de levensduur van de podotherapeutische zolen. Het is aan te raden ieder jaar op controle te komen om te controleren of de zolen nog voldoen. Podotherapeutische zolen kunnen worden aangepast en van een nieuw bovenlaagje worden voorzien en gaat over het algemeen minimaal 2 jaar mee.

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken?

Voor het maken van een afspraak zijn wij alléén telefonisch bereikbaar. Het secretariaat is bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.30 uur op het telefoonnummer: 010-455 77 55. Bij uw bezoek dient u naast een geldig identiteitsbewijs een verwijzing van uw behandelend arts mee te nemen. Wanneer u geen verwijzing heeft en u op eigen initiatief komt, vragen wij u bij het eerste bezoek naast het identiteitsbewijs, een ingevuld en ondertekend formulier Directe Toegankelijkheid Podotherapie mee te nemen. Dit geldt ook wanneer u in het verleden bij ons bent geweest en dit meer dan een jaar geleden is.